Kanlı İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Kanlı İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kanlı İdrar Yolu Enfeksiyonu:

İdrar yolu enfeksiyonlarının en sık görülen belirtilerinden biri, idrar yaparken yanma hissi ve kan görülmesidir. İdrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri ise sık idrara çıkma, karının alt kısmında ağrı ve bulanık, ağır kokulu idrardır. İdrarda saptanan kanın pek çok nedeni vardır ve ciddi bir tehlikenin habercisi olabilir. İdrarda kan bazen gözle görülebilecek kadar fazladır, bazen de sadece idrar tahlilinde kan hücrelerine rastlanır ve saptanan “mikroskobik kanama” normal bir kontrol sırasında ortaya çıkar. İdrarda kan görülmesi toplumun %5'inde rastlanır. İdrardan kan gelmesinin sebepleri arasında böbrek taşları, idrar yollarında kanser oluşumu, idrar yolu iltihabı, prostat problemleri, yaralanmalar ve daralmalar yer alır. Böbrek taşı, mesane kanseri, hemolitik anemi ve idrar yolu enfeksiyonu da bu sebepler arasındadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir:

İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle idrar yolundan mesaneye ulaşan bakterilerin veya mikropların neden olduğu bir enfeksiyondur. Enfeksiyonun sadece mesanede görülmesi "sistit" olarak adlandırılır. İdrar yolu enfeksiyonu bazen üriner sisteme bağlı böbrekleri ve üst idrar kanalını da etkileyebilir. İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha sık görülür ve tekrar eden bir sorun olabilir. Menopozla birlikte düşen östrojen seviyesi, idrar yolunun astarını inceltir ve bölgeyi enfeksiyonlara karşı daha hassas hale getirir. Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu yaygın bir durum değildir, ancak bu dönemde yaşanan enfeksiyonlar daha yayılabilir ve anneye, dolayısıyla anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmamak için çok dikkat etmek gerekir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur:

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolunun tıkanması, böbrek taşının idrar yolunu tıkayarak idrarın zor yapılması ve idrarın fazla mesanede kalması sonucu oluşabilir. Cinsel organın mikroba maruz kalması ve bu bakterilerin idrar yoluyla bulaşmasıyla da oluşur. Nadiren de olsa çocuklarda bile bu problem olabilir. En önemli sebep bakteriler ve mikrop bulaşmasıdır. Aşırı ağrı strese yol açabilir. Böyle bir durumda bir idrar tahlili yapılması uygundur. İdrar yolu enfeksiyon riskini arttıran durumlar ise idrar yolu tıkanması, baskılanmış bağışıklık sistemi, idrar için sonda kullanma, doğum kontrol yöntemleri ve cinsel olarak aktif olmaktır.

İdrar Yolu Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

  • Sık sık idrara çıkma
  • İdrara çıktıktan sonra tekrardan idrar hissinin olması
  • Karının alt kısmında şişlik, baskı ve rahatsızlık hissi
  • Kanlı, bulanık idrar ve idrar yollarında ağrılı yanma hissi
  • Ağır kokulu idrar

Kanlı İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin Evde Neler Yapılmalı:

Doktorunuzun önerdiği ilaç tedavisinin yanında dikkat edeceğiniz birkaç nokta ile ağrıları ve yanma hissini azaltabilirsiniz. Bol bol su içmelisiniz. Evdeyken karının alt kısmına ılık kompres yapmak basıncı ve genel rahatsızlık hissini hafifletecektir. Kızılcık suyu idrar yollarına iyi gelir ve vücut direncinizi güçlendirir. Kızılcık suyunun özellikle sürekli idrar yolu enfeksiyonu yaşayan kadınlarda etkili olduğu belirtilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boğaz Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

Boğaz Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

Enfeksiyon Zinciri Belirtileri ve Tedavisi

Enfeksiyon Zinciri Belirtileri ve Tedavisi

Genital Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Genital Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Enfeksiyon Bölümü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Enfeksiyon Bölümü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Böbrek Enfeksiyonu Tedavisi

Böbrek Enfeksiyonu Tedavisi

Güncel

Ayakta Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?