Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi
23 Temmuz 2024

Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi


Ülkemizde ve dünyada akciğer enfeksiyonu tedavisi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Tedavi seçenekleri, doktorun ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Genellikle hastanın klinik bulguları ve belirtilerinin şiddetine göre verilen tedavilerle yüksek oranda iyileşme sağlanır. Antibiyotikler, balgam söktürücüler ve ateş düşürücüler tedavide en çok kullanılan ilaçlar arasındadır. Genç yaş gruplarına ait bireylerde iyileşme oranı yaşlılara göre daha yüksektir.

Genellikle hafif şiddetli öksürük ile başlayan, ateşlenme, nefes alma problemleri, göğüste hırıltı, kas ağrıları ve nefes alıp vermede zorluk ile devam eden akciğer enfeksiyonlarının çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

İlaçlar

Doktor tarafından yazılan antibiyotiklerin çeşidi, iltihaba neden olan bakteri türüne göre değişiklik gösterir. Eğer doktor enfeksiyona hangi bakterinin neden olduğunu tespit edemezse geniş spektrumlu antibiyotikler reçete edebilir. Antibiyotikler genellikle 5-7 gün aralığında düzenli olarak kullanılır. Hasta antibiyotiklere başladıktan 48 saat içinde kendini daha iyi hissetmezse tekrar doktoruna başvurmalıdır. Hastanın 48 saat içinde kendini iyi hissetmemesi, enfeksiyona neden olan bakterinin dirençli olmasından kaynaklanabilir. Bu durumda doktor farklı bir antibiyotik yazabilir. Akciğer iltihabına virüs neden oluyorsa antibiyotikler işe yaramaz. Bu durumda vücut, virüsle savaşmak için kendi antikorlarını üreterek hastalığı yenmeye çalışır.

Hastanede Tedavi

Hastalık daha şiddetli ise doktor, hastanın tedavisine hastanede devam edebilir. Damar yoluyla antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca hastada nefes darlığı ve nefes alıp vermede güçlük yaşanıyorsa yapay bir oksijen makinesiyle oksijen takviyesi yapılır.

Kişisel Bakım

Akciğer enfeksiyonuna yakalanmış kişiler sigaradan uzak durmalı, alkol tüketmemeli, vücut için gerekli olan yeterli sıvıyı almalı ve yeterince dinlenmelidir. Bunun yanında yüksek ateş şikayeti varsa doktora başvurarak ateş düşürücü alınabilir.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi akciğer enfeksiyonlarında da çeşitli tedavi yolları vardır; ancak bazı durumlarda akciğer enfeksiyonları ameliyat gerektirebilir. Bu durumlar:

  • Akciğer apseleri
  • Empiyema (Akciğer zarları arasında ağır iltihaplanma)
  • Bronşektazi (Bronşların kalıcı olarak genişlemesi)
  • Verem

Akciğer Enfeksiyonu Tedavisinde Kullanılabilecek Şifalı Bitkiler

  • Karakafes otu
  • Ebegümeci
  • At kuyruğu
  • Sığır kuyruğu
  • Öksürük otu
  • Kekik ve nane
  • Meyan kökü
Yukarıdaki bitkileri ayrı ayrı kaynatarak demledikten sonra her gün düzenli olarak kullanmak, akciğer enfeksiyonunun iyileşmesinde hastaya yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Vajina Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Vajina Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Enfeksiyon Yapan Mantarlar

Enfeksiyon Yapan Mantarlar

Çocuklarda Viral Enfeksiyon

Çocuklarda Viral Enfeksiyon

İdrar Yolu Enfeksiyonu Gebeliği Engeller mi?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Gebeliği Engeller mi?

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon