Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
21 Temmuz 2024

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?


Çocuklar sonbahar ve kış dönemi yaklaştığında boğaz enfeksiyonlarına daha sık maruz kalırlar. Bu rahatsızlıklara zamanında müdahale edilmediği takdirde, ileri aşamalarda orta kulak enfeksiyonu ve romatizmal ateş gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Boğaz enfeksiyonlarının nedeni genellikle virüsler ve bakteriler olduğundan, uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bakteriyel kaynaklı rahatsızlıklarda antibiyotik tedavisi tercih edilebilir. Ancak, virüs kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotiklerin herhangi bir yararı olmaz. Bu durumda alınacak bazı önlemlerle rahatsızlığın semptomları hafifletilebilir. Tedavi sırasında daha etkin sonuç alınması için doktora danışılmasında yarar bulunmaktadır.

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonuna İyi Gelen Öneriler

İlaç Kullanımının Gelişigüzel Yapılmaması:

Çocuklarda ateş olmadıkça ateş düşürücü ilaçların, rahatsızlık veren düzeyde öksürük olmadıkça öksürük şuruplarının kullanımından kaçınılmalıdır. Antibiyotik ilaçlar doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar mikropların direnç kazanmasına neden olarak, karaciğer ve böbrekler üzerinde daha fazla yük oluşturabilir. Bu durum uzun vadede organ hasarına neden olabilir. Özellikle 6 yaşın altındaki çocuklarda buna dikkat edilmelidir.

Sigara İçilen Ortamlar:

Çocukların sigara içilen ortamlarda bulunmaması gerekir. Bu ortamlar çocukların boğaz enfeksiyonuna yakalanma riskini artırdığı gibi, enfeksiyonların daha geç iyileşmesine neden olabilir.

Buhar Uygulaması:

Özellikle enfeksiyon nedeniyle öksürük ve ses kısıklığı gibi sorunlar gelişmişse, buhar uygulaması yararlı olacaktır. Çocuğun bulunduğu ortamda havanın nemlendirilmesi gerekir. Kuru hava semptomların ağır seyretmesine neden olur.

Yatağın Baş Tarafının Yükseltilmesi:

Çocuklarda öksürük ve tıkanıklık gibi sorunlar oluyorsa, özellikle gece yatarken yatağın başını biraz yükseltmeniz yararlı olur. Bu sayede balgamın boğazda birikimi önlenir ve öksürüğe engel olabilirsiniz.

Bol Miktarda Sıvı Almalarını Sağlayın:

Boğaz bölgesinin yumuşamasını sağlamak için adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları, C vitamini alacakları taze meyve suları ve su içmeleri enfeksiyonun etkilerini azaltır. Bu içecekleri çocuğunuzun yaşını dikkate alarak vermelisiniz. Gerekirse bu konuda doktora danışın.

Boğaz Enfeksiyonu İçin Şifalı Çay:

İçeriğinde ıhlamur, hatmi çiçeği, kuşburnu, papatya çiçeği ve zencefil gibi şifalı bitkiler olan, öksürüğü azaltan ve balgamı söktürecek şifalı bir çay hazırlayabilirsiniz. Ancak bunu mutlaka doktora danışmalısınız.

Burun Temizliği:

Boğaz enfeksiyonu nedeniyle oluşan burun akıntısı çocuklarda burun tıkanıklığına neden olabilir. Bu yüzden burun temizliğini ihmal etmemelisiniz.

Beslenmesine Dikkat Edin:

Enfeksiyon döneminde çocuklarda bulantı, kusma ve ishal gibi etkiler görülebilir. Bu nedenle diyet listesine özen gösterin. Kaybettikleri sıvıyı karşılayacak, vücut direncini sağlayacak şekilde çocukların beslenmesi gerekir.

Ekstra Bilgiler

Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve çeşitli beslenme önemlidir. Özellikle A, C ve E vitamini açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca, yeterli uyku ve hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Çocuklarda boğaz enfeksiyonlarının tekrarlamaması için ellerin sık sık yıkanması ve ortak kullanılan eşyaların dezenfekte edilmesi önemlidir.

Boğaz enfeksiyonu belirtileri ciddi bir hale gelirse ve çocuğunuzda yüksek ateş, sürekli kusma, nefes alma güçlüğü gibi belirtiler varsa, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri

Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Enfeksiyon Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Enfeksiyon Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri

Güncel

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu