Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu

Bebeklerde göz enfeksiyonu, oldukça sık rastlanan bir durumdur. Doğum esnasında doğum kanalından çocuğun gözlerine bakteri veya virüs bulaşabilir. Bulaşan mikroplar bebeğin gözlerinde çapaklanmaya neden olabilir. Bebeklerde, doğumdan hemen sonra her bebek göz kontrolünden geçirilmelidir. Ayrıca, bebeklikten itibaren çocukların her yaşta görme yeteneği kontrol edilmelidir.

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri

Bebeklerde göz enfeksiyonu oluşumu, gözlerde ışığa karşı hassasiyet, gözlerde sulanma, çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, batma ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Sebepleri

  • Virüs ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar
  • Göz yaşı oluşumunun az olması
  • Alerjik rahatsızlıklar
  • Toz, duman veya tüy gibi yabancı cisimler

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Tedavisi

Bebeklerde doğumda oluşabilecek enfeksiyonları engellemek için çocuk doğduğunda gözüne antibiyotik damlatılır. Doğum kanalından bulaşan bakteri ve virüsler sonucu oluşan enfeksiyonlar bir haftaya kadar devam edebilir. Doğumda göze damlatılan antibiyotiğe rağmen gözde çapak oluşmuşsa antibiyotik tedavisi devam ettirilir.

Bebeklerde göz enfeksiyonunun bakteriyel mi yoksa viral bir sebepten mi kaynaklandığının tespiti çok önemlidir. Eğer bakteriyel kaynaklıysa çocuk doktorunuz tarafından verilen antibiyotikli damla veya merhemleri düzenli olarak kullanmanız bebeğinizin rahatlamasına sebep olacaktır. Enfeksiyonun erkenden tedavi edilmesi gerekmektedir, aksi takdirde görme merkezine yerleşebileceğinden büyük görme kayıplarına neden olabilir.

Eğer bebeklerde göz enfeksiyonu alerjik olarak kendini göstermişse, göz damlaları ile gözde meydana gelen kızarıklık ve kaşıntı giderilebilir. Bu aşamada gözyaşı serumları ile gözler temizlenmelidir. Viral enfeksiyonlar durumunda antibiyotikli damlalar kullanılmasına gerek olmayıp bebeğinizin gözleri sadece temizlenerek şikâyetin azalması sağlanabilir. Zamanla kendiliğinden kızarıklık, şişlik ve kaşıntı geçecektir.

Hijyen ve Önlemler

Göz enfeksiyonundan korunmanın en önemli yolu hijyene büyük ölçüde dikkat etmektir. Alerjiye neden olan ortamlardan uzak durulmasında da fayda vardır. Tüylü ortamlar, halıların çıkarttığı tozlar, deterjan veya parfümlerden uzak durulmalıdır. Bebeğin giydiği kıyafetlerin yapıldığı ürünlere kadar dikkat edilmelidir. Alerjik duruma dikkat edilmediği takdirde gözlerde enfeksiyon sürekli tekrarlayabilir. Göz enfeksiyonunun devam etmesi göz rahatsızlığını daha ileri bir boyuta taşıyabilir.

Sonuç

Bebeklerde göz enfeksiyonu oldukça önemli olup, tedaviye geç kalınmadan mutlaka uzman bir doktora başvurulmalı ve tedaviye acilen başlanmalıdır. Tedaviye geç kalındığı takdirde cerrahi müdahale gerekebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boğaz Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Göz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Göz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?