İdrar Yolu Enfeksiyonu Gebeliği Engeller mi?
23 Temmuz 2024

İdrar Yolu Enfeksiyonu Gebeliği Engeller mi?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Gebeliği Engeller mi?

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), vücut tarafından normalde atılan bakterilerin vücudun savunma mekanizmasını bozarak enfeksiyon oluşturduğu bir durumdur. İdrar yolu denildiğinde böbrekler, idrar kanalları ve mesane aynı anda değerlendirilir. Bu organlarda meydana gelen rahatsızlıklar, idrar yolu enfeksiyonlarının kaynağını oluşturur. Özellikle kadınlarda sıkça rastlanılan bir sorundur. Çoğu zaman aşırı ağrı ve bazı sıkıntılara yol açabilir. Bazen kendiliğinden geçebileceği gibi, bazen de doktorun verdiği reçetedeki ilaçlarla tedavi edilebilir.

İdrar yolu enfeksiyonları gebelikte en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Tüm kadınların yarısının hayatları boyunca en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçirdiği kabul edilmektedir. Bu enfeksiyon basit görünmesine karşın idrar torbası iltihabı veya böbrek iltihabına kadar ilerleyebilir ve erken doğum hatta düşüklerle sonuçlanabilir.

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Artar?

Gebelikte mekanik ve hormonal değişiklikler sonucunda idrar yolu enfeksiyonu riski artar. Ayrıca idrar torbasının yetersiz boşalması nedeniyle, idrarın bir kısmı burada kalarak bakterilerin üremesine zemin hazırlar.

İdrar Yolu Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, sızlanma, idrardan kan gelmesi, ateş, böğür ağrıları, mesanede ağrı, idrarda kötü koku, mide bulantısı, kusma ve gece idrar hissi gibi belirtiler görülebilir.

Erken Teşhis Çok Önemlidir!

Anne adayına önce idrar testi yapılır. Bu çok önemli bir tetkik olup hamilelerin bu testi en az iki ayda bir yaptırması gerekmektedir. Daha sonra idrar yolu iltihaplanması varsa doktor, hastaya antibiyotik benzeri ilaçlar verebilir. Ayrıca idrar yolu antiseptiği tedavisi de uygulanabilir. İlaç kullanımı kesinlikle doktor tavsiyesiyle yapılmalıdır. Hasta kesinlikle kendi başına ilaç kullanımı yapmamalıdır.

Tedavi Çok Önemlidir!

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi çok önemlidir ve erken davranmak hayati önem taşır. Eğer bu hastalık tedavi edilmezse, özellikle böbrek enfeksiyonu geçirildiğinde bebeğin erken doğumu gibi çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Böbrek iltihaplanması durumunda ateş yükselir, idrarda kan gelebilir, titreme ve bel ağrısı görülebilir. Bu belirtiler görüldüğünde anne adayının acilen bir doktora gitmesi gerekmektedir. Aslında anne adayının işi bu noktaya getirmeyip idrar yolu enfeksiyonu belirtilerini gördükten sonra direkt doktora gitmesi tehlikeli sonuçları önleyecektir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Geçiren Hamile Bir Kadın Evde Nasıl Bakım Yapmalıdır?

  • Bol bol su içmek. Su, idrarı sıklaştırarak vücuttaki mikropların temizlenmesine yardımcı olur.
  • Kafeinli içeceklerden uzak durmak.
  • İdrarı tutmamak. İdrar isteği varsa beklemeden yapılmalı ve tamamen boşaldığından emin olunmalıdır.
  • Dinlenmeye özen göstermek, yorulmamak ve stresten uzak durmak.
  • Tuvalet sonrası temizlikte önden arkaya doğru temizliğe dikkat etmek.

Ekstra Bilgiler

İdrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde hijyenin çok büyük önemi vardır. Ayrıca, pamuklu iç çamaşırlarının tercih edilmesi, dar kıyafetlerden kaçınılması ve genital bölgenin kuru tutulması enfeksiyon riskini azaltabilir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmak için, düzenli olarak doktora gitmek ve gerekli testleri yaptırmak da önemlidir.

Sonuç olarak, idrar yolu enfeksiyonu gebelikte ciddi sonuçlar doğurabilecek bir durumdur ve erken teşhis ile tedavi hayati öneme sahiptir. Hijyen kurallarına dikkat edilmesi, düzenli doktor kontrolleri ve belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden doktora başvurulması, anne ve bebek sağlığı için kritik öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Göz Enfeksiyonu Belirtileri

Göz Enfeksiyonu Belirtileri

Gribal Enfeksiyon Belirtileri

Gribal Enfeksiyon Belirtileri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri

Vajina Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Vajina Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kanda Enfeksiyon Neden Olur?

Kanda Enfeksiyon Neden Olur?

Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi

Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi

Güncel

Kanda Enfeksiyon Belirtileri

Kanda Enfeksiyon Belirtileri

Güncel

Kanda Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Kanda Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?