Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonu, kulağın herhangi bir bölümünün enfeksiyona maruz kalması durumudur. Enfeksiyonlar, dış kulak enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonu ve iç kulak enfeksiyonu olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Kulakta batma, akıntı, ağrı ve kaşıntı gibi belirtiler, enfeksiyonun öncüleridir.

Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu

Dış kulak enfeksiyonu, kulağın dış kısmının enfeksiyonudur ve tıkanmaya bağlı olarak işitme kaybı oluşabilir. Kulak kepçesinin hareket ettirilmesi durumunda ağrı gözlemlenebilir. Bu tür enfeksiyonlar, genellikle rutubetli ortamlarda bulunan, havuzlarda veya deniz sularında sık sık yüzen kişilerde daha yaygındır. Dış kulak yolu enfeksiyonuna en çok hastanın kendisi neden olur; kulağı temizlemek, kurutmak veya kaşımak suretiyle sürekli cisimler sokmak yanlıştır. Kulaklar, kendisini temizleme yetisine sahiptir.

Dış kulağa herhangi bir cisim kaçtığında veya kulağınıza herhangi bir cisim hızla temas ettiğinde, hemen doktora başvurmanız önemlidir. Kulağınızda aşırı kaşıntı, gıdıklanma veya basınç yoğunluğu hissedilir derecede arttıysa, hemen hekiminize başvurmalısınız. Tedavi geciktirilirse, dış kulak yolu enfeksiyonuna bağlı olarak işitme kaybı yaşama riski artar.

Orta Kulak Enfeksiyonu

Orta kulak enfeksiyonu, kanser veya AIDS gibi ölümcül olmasa da, insanlar üzerinde maddi ve manevi olarak büyük etkiler yaratabilir. İşitme kaybı ile başlar ve sosyal yaşamın durması, uzun süreli sakatlıklara kadar ilerleyebilir. Belirtileri, dış kulak enfeksiyonu ile hemen hemen aynıdır.

Orta Kulak İltihapları

Özellikle çocuklarda görülen ve hemen hemen her çocukta rastlanabilen bir hastalıktır. Orta kulak iltihabı, ateş ve işitme kaybı olarak belirir. Genellikle sonbahar ve kış aylarında görülür. Nezle olan kişilerde, burun tıkanıklığı ile hapşırma ve öksürme sırasında mikroplar orta kulağa hızlı bir şekilde girerler. Diğer bir orta kulak iltihabı, östaki borularının tam çalışmaması ile kulak zarı ve orta kulak arasında sıvı birikmesi ile oluşur. Hemen fark edilmeyen bu iltihaplanma, işitme kaybına neden olabilir. Özellikle çocuklarda geniz eti olması halinde, burun tıkanıklığı ile uyurken ağızdan nefes alma görülür ve hemen bir hekime başvurulmalıdır. Diğer bir orta kulak iltihabı da, kulak zarında oluşan delikten sürekli akıntıların oluşması ile meydana gelir ve genellikle işitme kaybı ile sonlanır. Hastalık sürekli kokulu olarak akıntı yapar ve beyinde şişlik yaparak ölümcül dahi olabilir, acil tedavi gerektirebilir.

İç Kulak Enfeksiyonu

İç kulak enfeksiyonu, genellikle işitme kaybı, baş dönmesi, çınlamalar ve dengesizlik ile belirir. İç kulak enfeksiyonlarında acilen doktora başvurulmalıdır. Kulak ağrısına hekimler öncelikli olarak bakmak zorundadır. Tedavilere yanıt alamazsanız, ağrılarınız devam ederse ve işitme kayıplarınız belirginleşirse, kulak burun boğaz hekimine başvurmanız hayatınızı kurtarıcı nitelikte olabilir.

Üzerinde durup zamanında tedavi edilirse, bu hastalıklar aslında kolay tedavi edilebilir hastalıklardır. Çocuklarda 0-5 yaş arasında dikkat edilmez ve geçiştirilirse, işitme kayıplarına kadar varabilir ve çocuklarınızın gelişimini durdurabilir. Çocuğunuzun sosyal yaşantısını, gelişmesini ve öğrenme sürecinde geride kalmasına neden olabilir. Herhangi bir kulak ağrısında, hatta düzenli olarak kulak kontrolleri yaptırmanızda yarar vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kebuter

25 Temmuz 2024 Perşembe

Kulak kepçemi hareket ettirdiğimde ciddi bir ağrı hissediyorum ve sık sık havuzda yüzüyorum. Bu durum dış kulak yolu enfeksiyonu olabilir mi? Hemen doktora gitmeli miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kebuter,

Kulak kepçenizi hareket ettirdiğinizde ciddi bir ağrı hissediyorsanız ve sık sık havuzda yüzüyorsanız, dış kulak yolu enfeksiyonu (yüzücü kulağı olarak da bilinir) olasılığı yüksek olabilir. Bu tür enfeksiyonlar genellikle suyun kulakta birikmesi ve bakterilerin üremesi sonucunda ortaya çıkar.

Bu durum kesinlikle dikkate alınması gereken bir durumdur. Enfeksiyonun ilerlememesi ve daha ciddi sorunlara yol açmaması için bir an önce bir doktora başvurmanızı tavsiye ederim. Doktorunuz gerekli muayeneyi yaparak uygun tedaviyi önerecektir.

Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gebelikte Mantar Enfeksiyonu Tedavisi

Gebelikte Mantar Enfeksiyonu Tedavisi

Viral Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Viral Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Enfeksiyon Ne Demek?

Enfeksiyon Ne Demek?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Mide Bulantısı Yapar mı?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Mide Bulantısı Yapar mı?

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Kanda Enfeksiyon Neden Olur?

Kanda Enfeksiyon Neden Olur?

Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu

Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu

Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi

Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu