Bakteriyel Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Bakteriyel Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bakteriyel enfeksiyonlar, bakterilerin vücuda girmesiyle başlayan enfeksiyon türleridir. Bakteriler genellikle ağız yoluyla alınır ve daha sonra boğaz ile ciğerlere kadar yerleşebilirler. Bu durum, üst solunum yolu enfeksiyonlarının başlangıcını oluşturur. Her insan, bakteriyel enfeksiyon riski altında olabilir ve bu risk altındaki kişiler iki gruba ayrılabilir:

  • Hastalığa sık maruz kalma ihtimali olan kişiler.
  • Hastalık sırasında komplikasyonların yoğun olabileceği kişiler.
İlk grupta yer alan kişiler, daha çok toplu yerlerde bulunan insanlardır; örneğin hastane çalışanları ve okula yeni başlayacak olan çocuklar. İkinci grupta yer alanlar ise yaşlılar ve bebeklerdir çünkü bağışıklık sistemleri zayıf olabilir ve herhangi bir hastalığa yakalanma ihtimalleri yüksektir. Bakteriler vücuda girdikten sonra yerleşme dönemleri vardır ve bu süre zarfında hasta olacak kişilerde halsizlik, isteksizlik ve kırgınlık gibi belirtiler görülebilir. Kimi insanlarda ise farklı şekillerde kuluçka dönemi belirtileri olur; örneğin bel ağrısı veya bağırsak ağrısı. Hastalarda ilk bulgular boğazda yanma, batma ve burun akıntısı olarak belirir. Daha sonra hapşırma ve öksürme gibi belirtilerle sulu evre başlar. İlerleyen dönemlerde burun tıkanıklığı ve hafif ateş de görülebilir. Vücut tüm enerjisini dinlenmeye ayırdığı için yorgunluk belirir ve bağırsaklarda kan akımı yavaşladığı için iştahsızlık da görülebilir.

Bakteriyel Enfeksiyonların Seyri

Bakteriyel enfeksiyonlar, doğrudan bakteri kaynaklı olarak başlayabilir veya diğer enfeksiyonların üzerine eklenerek devam edebilir. Doğrudan bakteri sebepli enfeksiyonlarda genellikle belli bir bölge seçerler ve tutundukları bölgede ağrılar oluştururlar. Eğer ateş görülürse, yayılma hızı yüksek olabilir. Daha sonra burun akıntısı kokulu olabilir, boğaz iltihaplanır ve kokulu hale gelir, dilde kalın bir tabaka oluşarak ağızda tuhaf bir tat bırakır. Muayene edilen hastada oluşan bulgular ile hastanın şikayetleri arasında büyük bir bağlantı vardır.

Bakteriyel Enfeksiyonların Tedavisi

İnsan vücudu, bazı durumlarda bakteriyel enfeksiyonları antibiyotik kullanmadan da atlatabilir. Ancak, antibiyotik kullanımı şikayetleri fazla olan kişilerde ve sosyal yaşantıya hızlı bir şekilde geri dönebilmek için tercih edilebilir. Antibiyotik kullanımı doğru zamanda yapılırsa hastalığa büyük etkileri olabilir. Ancak, halk arasında bilinen bir söyleme göre, gereksiz yere antibiyotik kullanan kişilerde hastalık düzelmekle birlikte başka bir hastalığın görülme olasılığı arttığına inanılmaktadır. Bu söylenti doğru olmayabilir. Sıcak içeceklerin tüketilmesi, özellikle bitki çayları, hastalık sürecinde yararlı olabilir. Hasta olan kişiler havasız ve kapalı ortamlarda tutulmamalıdır. Özellikle vitamin tüketimine dikkat edilmelidir. Yeterli düzeyde sıvı alımına dikkat edilmelidir. Bronşların açılması için meyve suları tüketimi de önemlidir.

Bakteriyel Enfeksiyonlardan Korunma

  • Bulunduğunuz ortamı sürekli havalandırmalısınız.
  • Düzenli beslenmeye dikkat etmelisiniz.
  • Vücudunuzun direnç kazanması için düzenli spor yapmanızda fayda vardır.
  • Enfeksiyona maruz kalmış kişilerle aynı ortamlarda fazla bulunmaktan kaçınmalısınız.
  • Ellerinizi ve vücudunuzun temizliğine özen göstermelisiniz.
  • Başka kişilere ait özel eşyaları kullanmamalı ve kendi özel eşyalarınızı başkalarına kullandırtmamalısınız.
  • Aşı yaptırmaya dikkat etmelisiniz.
  • Hastalık şüphesi olan kişilerle mümkün olduğunca yakın temastan kaçınmalısınız (örneğin, cinsel ilişkiler, öpüşmek).

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boğaz Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Gebelikte Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Güncel

Sünnet Sonrası Enfeksiyon

Sünnet Sonrası Enfeksiyon

Güncel

Pelvik Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Pelvik Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi