Memede Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Memede Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Memede Enfeksiyon

Memede enfeksiyon, memeyi çevreleyen areola adı verilen renkli alan ve meme bezleri ile kanallarının iltihaplanmasıdır. Süt taşıma kanalları, meme dokusu içerisinden memeye kadar uzanır ve areola altında süt veren kanallar bulunur. Bu kanallar emzirme sırasında süt ile dolarak işlev görür. Bir kız ergenlik çağına ulaştığında, hormonal değişiklikler bu kanalların büyümesine ve meme dokusunda yağ birikiminin artmasına neden olur. Meme bezleri, koltuk altı alanını da kapsayabilir.

Mastitis: Sık Görülen Bir Enfeksiyon

Mastitis, emzirme döneminde en sık meydana gelen meme enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon kendini kızarıklık, şişlik, ağrı ve meme sıcaklığının artması ile belli eder. Meme enfeksiyonlarına genellikle bakteriler neden olur. Bu bakteriler çoğu zaman bebeğin ağzından memede bir çatlaktan girerek süt kanalına yerleşir ve enfeksiyona yol açar. Meme enfeksiyonları sıklıkla doğumdan sonraki 1 ila 3 ay arasında görülmektedir. Ayrıca, menopoz döneminde görülen ve karsinom adı verilen nadir bir meme kanseri formu da meme başı sorunlarına neden olabilir. Meme enfeksiyonları sağlık kuruluşları tarafından tedavi gerektirir ve apseye neden olabilir. Apseler, cerrahi drenaj gerektirebilir.

Meme Enfeksiyonlarının Nedenleri

Mastitis, genellikle emzirme sırasında doğum sonrası kadınlarda görülür ve çok acı vericidir. Emzirmeyen kadınlarda da mastitis gelişebilir. Sağlıklı kadınlarda mastitis nadirdir, ancak diyabet, kronik hastalık, AIDS veya zayıf bir bağışıklık sistemi olan kadınlar daha duyarlıdır. Bakteriler, bebeğin ağzında veya meme derisinde bulunan küçük çatlaklardan süt kanallarına girerek enfeksiyona neden olabilir. Bu durum, yüzeysel veya derin enfeksiyonlara yol açabilir.

Belirtiler

Meme enfeksiyonları aşağıdaki belirtiler ile kendini gösterebilir:
  • Vücut ağrıları
  • Yorgunluk
  • Meme şişkinliği
  • Ateş ve titreme
  • Sertlik veya sallanma
  • Apse

Daha Ciddi Enfeksiyon Belirtileri

Daha ciddi enfeksiyon belirtileri ise şunlardır:
  • Apseler göğüsün derinliklerinde olabilir, bu durum hissedilemeyebilir.
  • Meme ucundan irin boşalması
  • Kalıcı ateş ve tedaviye 48-72 saat içinde yanıt vermeme

Memede anormal akıntı, göğüs ağrısı, uzun süreli ve açıklanamayan göğüs ağrısı veya emzirme sonrası geçmeyen ağrı ve şişlik durumunda derhal bir doktora başvurulmalıdır. Kalıcı yüksek ateş, mide bulantısı veya kusma, memeden irin boşalması, kol veya göğse doğru uzanan kırmızı çizgiler, baş dönmesi veya bayılma gibi durumlarda acil servise başvurulmalıdır.

Meme Enfeksiyonlarını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Bazı kadınlar, özellikle ilk defa emzirenler, mastitise daha hassastır. Genel olarak, mastitisi önlemek için şunlar yapılabilir:
  • Her iki memeyi eşit olarak emzirin
  • Şişkinliği önlemek için iyi emzirme teknikleri kullanın
  • Yara ve çatlakları önlemek için iyi emzirme teknikleri kullanın
  • Bol sıvı tüketerek su kaybından kaçının
  • Hijyene dikkat edin: Bebeğinizi temiz tutun, memede temizlik ve el yıkamaya özen gösterin.

İlaç Tedavisi

Apse olmadan basit mastitis için oral antibiyotikler reçete edilir. Antibiyotikler, klinik duruma bağlı olarak reçete edilmelidir ve emzirme döneminde bebeğe zarar vermez. Ancak, emzirmeye bağlı olmayan durumlar daha karmaşık olabilir. Mastitis atakları sık görülebilir ve bazen antibiyotiklere yanıt vermeyebilir. Bu nedenle hastalığın yakından izlenmesi gerekir. Enfeksiyon oral antibiyotiklerle düzelmezse cerrahi tedavi gerektiren derin bir apse oluşmuş olma ihtimali yüksektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi

Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Adeti Geciktirir mi?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Adeti Geciktirir mi?

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri