Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu

Çocuklarda boğaz enfeksiyonu, yılın her döneminde görülebilen bir sağlık sorunudur. Özellikle kış ve sonbahar aylarında artış gösterir. Enfeksiyon genellikle virüs kaynaklıdır ve belirtileri arasında boğaz ağrısı, ateş ve yutma güçlüğü bulunur. Bakteriyel enfeksiyonlar ise daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Tedavi, enfeksiyonun kaynağına göre değişir. Korunma yöntemleri arasında hijyen ve uygun giyinme yer alır.
Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu
01 Eylül 2024

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu


Çocuklarda boğaz enfeksiyonu, yılın her mevsiminde görülebilir. Özellikle kış ve sonbahar aylarında mevsimsel koşullar etkili olurken, yaz döneminde ise klimalı ortamlar, soğuk içeceklerin fazla tüketilmesi, ıslak saçlarla durmak ve dondurma gibi yiyeceklerin fazla tüketimi boğaz enfeksiyonuna neden olabilir. Bu enfeksiyonlar genellikle virüslerden kaynaklanır. Virüslere karşı antibiyotikler etkisiz olduğundan, boğaz enfeksiyonu tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Ancak, A grubu Beta Hemolitik Streptokok bakterisi boğaz enfeksiyonuna daha sık neden olur. Zamanında tedavi edilmezse, çocuklarda akut eklem enfeksiyonu ve nefrit gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Toplumda sıkça görülen kalp hastalıklarının nedenleri arasında akut eklem romatizması önemli bir yer tutar.

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?


  • Boğazda kuruluk hissi ve rahatsızlık
  • Yutma güçlüğü
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Hapşırma ve öksürme
  • Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı
  • Ateş yükselmesi
  • Lenf bezlerinin şişmesi ve boğazda şişlik
  • Burun akıntısı ve ağlama nöbetleri
Boğaz enfeksiyonu çocuklarda virüs kaynaklı olduğunda, boğaz ağrısının yanı sıra öksürük, nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları ve gözde iltihaplanma gibi rahatsızlıklar eşlik edebilir. Enfeksiyon bakteri kökenli ise, ani ateş yükselmesi, boğaz ağrısı, karın ağrısı ve kusma gibi belirtiler görülür. Boğazın kızarması, bademciklerde büyüme, iltihaplanma ve lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler de ortaya çıkar. Bazen ciltte döküntü, dilin çilek gibi görünmesi gibi belirtiler de olabilir. Öksürük ve nezle belirtileri de eşlik edebilir.

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?


Boğaz enfeksiyonu bakteri kaynaklı olduğunda, teşhiste fiziki muayene yeterli gelmez. Tanı için strep swap adı verilen bir testin uygulanması ya da boğaz kültürünün yapılması gereklidir. Eğer strep swap testi pozitif çıkarsa, boğaz enfeksiyonu tanısı kesin olarak konulabilir. Test negatif çıkarsa, hastaya boğaz kültürünün yapılması kesin tanı için gereklidir.

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğaz kültürü sonrasında virüs tespiti yapılmadığında, antibiyotik tedavisine gerek duyulmaz. Eğer virüs kaynaklı enfeksiyon varsa, tedaviyle hastanın rahatlatılması amaçlanır. Çocuklara uygun ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılarak, semptomların hafifletilmesi sağlanır. Boğaz enfeksiyonu bakteri kaynaklı ise, tedavide antibiyotik kullanılır. Penisilin grubundaki ilaçlar bu konuda oldukça etkilidir. Bu tedavinin etkinliği için, tedavi en az 10 gün sürmelidir. Bu sürenin altında olursa, istenen başarı elde edilemez. Tedavi başlatıldıktan 24 saat sonra, boğaz enfeksiyonunun bulaşıcılığı kalmaz.

Çocukların Boğaz Enfeksiyonundan Korunması İçin Yapılacaklar

  • Çocuklar bulundukları ortama göre giydirilmelidir.
  • Eğer terlerlerse, mutlaka üzerlerindeki giysiler değiştirilmelidir.
  • Banyodan sonra, havuz ve deniz sonrasında saçları kurulanmalı, ıslak saçlarla rüzgâra maruz kalmaları önlenmelidir. Bu durum boğaz enfeksiyonuyla birlikte, sinüzite de neden olabilir.
  • Oda sıcaklığında içme suyu içirilmeli, soğuk olan dondurma gibi yiyeceklerden uzak kalınmalıdır.
  • Vücut temizliğine, hijyene özel bir önem verilmeli ve ortak eşyaların kullanımına dikkat edilmelidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Gökdoğan 04 Ağustos 2024 Pazar

Çocuğum yazın klimalı ortamlarda sıkça bulunuyor ve soğuk içecekler tüketiyor. Bu durum onun boğaz enfeksiyonu kapmasına neden olabilir mi? Ayrıca, boğaz enfeksiyonu belirtileri arasında ateş ve boğaz ağrısına ek olarak başka hangi belirtiler olabilir? Eğer enfeksiyonun bakteriyel olduğunu düşünüyorsak, strep swap testi kesin sonuç verir mi yoksa boğaz kültürü de yaptırmalı mıyız? Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisinin 10 gün sürmesi gerektiğini duydum, bu sürenin altında tedavi etkili olmaz mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Sevgili Gökdoğan,

Çocuğunuzun Klimada Bulunması ve Soğuk İçecekler Tüketmesi: Çocuğunuzun sıkça klimalı ortamlarda bulunması ve soğuk içecekler tüketmesi, boğaz enfeksiyonu riskini artırabilir. Klima, havayı kurutabilir ve bu da boğazın kurumasına neden olarak enfeksiyonlara açık hale getirebilir.

Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri: Boğaz enfeksiyonu belirtileri arasında ateş ve boğaz ağrısının yanı sıra, yutma güçlüğü, bademciklerde şişlik ve kızarıklık, baş ağrısı, iştahsızlık ve genel halsizlik de bulunabilir.

Strep Swab Testi ve Boğaz Kültürü: Strep swab testi, streptokok bakterisini tespit etmek için kullanılır ve genellikle hızlı sonuç verir. Ancak, kesin tanı için boğaz kültürü de önerilebilir. Boğaz kültürü, daha geniş bir bakteri yelpazesini tespit edebilir ve tanıyı doğrulayabilir.

Antibiyotik Tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi genellikle 10 gün sürer. Bu sürenin altında tedavi tamamlanmazsa, enfeksiyon tam olarak iyileşmeyebilir ve nüksedebilir. Ayrıca, antibiyotik tedavisinin tamamlanmaması antibiyotik direncine yol açabilir.

Çocuğunuzun sağlık durumu hakkında net bilgi almak için bir doktora başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Bayanlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
Bayanlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
Kanda Enfeksiyon Bulunması
Kanda Enfeksiyon Bulunması
Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Gözde Viral Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi
Gözde Viral Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi
Enfeksiyon Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
Enfeksiyon Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
İdrar Yolu Enfeksiyonu Maydonoz Suyu
İdrar Yolu Enfeksiyonu Maydonoz Suyu
Yaranın Enfeksiyon Kapması
Yaranın Enfeksiyon Kapması
Yumuşak Doku Enfeksiyonu
Yumuşak Doku Enfeksiyonu