Kanda Enfeksiyon Bulunması
23 Temmuz 2024

Kanda Enfeksiyon Bulunması


Kanda enfeksiyon bulunması, mikroorganizmaların kanda, diğer vücut sıvılarında veya dokularda çoğalması sonucu meydana gelen ciddi bir hastalıktır. Bakteri, virüs ve diğer mikrop türleri bu duruma neden olabilir. Bu mikroplar kan yoluyla birçok organa yayılır ve organların normal fonksiyonlarını bozarak ani şok ölümlerine neden olabilir. Çocukluk yaşlarında erken doğum veya doğduğunda normal kilosunun aksine zayıf doğan bebeklerde, uzun süre hastanede tedavi gören hastalarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde görülme oranı yüksektir.

Bulaşma Yolları Nelerdir?

  • Enfeksiyona neden olan mikropların hasta kişinin öksürüp hapşırmasıyla havaya yayılan mikroplu su damlacıklarının sağlıklı bireylerin solunum yolundan girmesiyle
  • Temiz olmayan yiyeceklerin yenilmesi veya temiz olmayan suların içilmesiyle
  • Kirli eller veya kan yoluyla
  • Bütünlüğü bozulmuş deriden mikroorganizmaların girmesiyle

Bu Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler hastanın yaşına ve etkilendiği organa göre değişiklik gösterebilir.
  • Küçük bebeklerde ateş, anne memesini tam emmeme, vücut sıcaklığının normalden düşük olması, sürekli uyuma hissi, huzursuzluk, inleme, sarılık, karın şişliği, solunumda güçlük çekme, karaciğer ve dalakta büyüme ve kanamalar görülebilir.
  • Daha büyük çocuklarda ise benzer şekilde kalp, akciğer, karaciğer, böbrek ve beyin fonksiyonlarının bozulması gibi belirtiler, elektrolit ve hormon dengelerinde bozukluk ve kanamalar görülebilir. Ayrıca hastanın kan basıncı düşer ve şok veya koma görülebilir.

Tanı Nasıl Konulur?

Bu hastalık acil tanı ve tedavi gerektirir. Kan, beyin-omurilik sıvısı, idrar gibi vücut sıvılarında mikroorganizmaların üretilmesi kesin tanı koydurur. Ancak, bazen mikroorganizmalar bu sıvılarda üretilmez. Bu gibi durumlarda kan testi veya vücuttaki enfeksiyon şiddetini gösteren kan tetkikleri yapılabilir. Bu tetkikler enfeksiyonun türünü veya cinsini gösteremez. Bu gibi durumlarda röntgen, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleriyle enfeksiyonun odağı saptanmaya çalışılır.

Tedavi Nasıl Yapılır?

Enfeksiyon kaptığı düşünülen hasta hemen hastaneye kaldırılmalıdır. Hastalığa sebep olduğu düşünülen mikroorganizmalara karşı antibiyotiklerle hemen tedaviye başlanır. Hastanın sıvı-elektrolit ihtiyacının karşılanması, bilinç durumuna göre uygun beslenme yönteminin belirlenmesi ve solunum yeterli değilse oksijen verilmesi gibi işlemler yapılır. Eğer hastada kan veya kanamaya meyil varsa kanamayı durdurmak için kan ve kan ürünleri kullanılmalıdır.

Genel olarak, bu işlemler bilinçli bir şekilde yapılırsa hasta büyük ölçüde iyileşir. Ancak, bazen hastalık çok ciddi seyredebilir. Normal görevini yapmayan organ sayısında artış gözlenirse ölüm riski de o kadar artar. Bu durumda yapılabilecek fazla bir şey kalmamış olabilir. Bu yüzden, enfeksiyon riskine karşı önlemler almak ve hijyen kurallarına uymak büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Buse

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Kanımda enfeksiyon bulundu bu nede dolayı olabilir yani çok mu kötü?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Buse hanım,

Kanında enfeksiyon bulunması, vücudunun bir enfeksiyonla savaştığının belirtisi olabilir. Bu durumun nedeni bakteriyel, viral veya mantar kaynaklı olabilir. Enfeksiyonun seviyesine ve yayılımına göre ciddiyeti değişebilir. Bu nedenle, doktorunla görüşmenden ve gerekli tetkikleri yaptırmadan kesin bir şey söylemek zor. Geçmiş olsun, acil şifalar diliyorum.

2. Cevap
cevap

Gözlem

Kan da enfeksiyon bulunması normal olağan bir hastalıktır. Çeşitli belirtileri ateş, bulantı, halsizlik gibi kendini gösterirler. Belirtiler ile beraber hastahaneye gidip muayene olup kan testi yaptırarak uygulanması gereken uygun tedavi yolu seçilerek ihtiyaç halinde müşade altında tutularak yada evde ilaç tedavisi ile devam ettirilebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Böbrek Enfeksiyonu Tedavisi

Böbrek Enfeksiyonu Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Enfeksiyon Yapan Mantarlar

Enfeksiyon Yapan Mantarlar

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu

Gebelikte Mantar Enfeksiyonu

Gebelikte Mantar Enfeksiyonu

Kemikte Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Kemikte Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri

Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri

Güncel

Göz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Göz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?