Sünnet Sonrası Enfeksiyon
21 Temmuz 2024

Sünnet Sonrası Enfeksiyon


Sünnet ve Önemi

Sünnet, hem dini hem de geleneksel olarak uygulanan bir cerrahi müdahaledir. Ancak, sünnetin bir cerrahi işlem olduğunun farkına varılmaması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tıbbi açıdan sünnetin mutlaka bir cerrah tarafından yapılması gerekmektedir. Sünnet, basit bir 'kesip bitirme' işlemi değildir ve uzmanlık gerektirir.

Sünnet Sonrası Enfeksiyonlar

Sünnet sonrası enfeksiyonların en önemli nedenlerinden biri, işlemin doktorlar tarafından yapılmamasıdır. Enfeksiyonlar daha çok, hijyen koşullarının yetersiz olduğu ortamlarda yapılan sünnetlerde görülmektedir.

Kanama

Kanama, sünnet sonrası karşılaşılan enfeksiyon türlerinden biridir. Özellikle kan hastalığı olan çocuklarda bu durum daha sık görülür. Normal çocuklarda iki defaya mahsus cerrahi müdahale yeterli iken, kan hastalığı olan çocuklarda bu durum gecikebilmektedir. Bebeklerde pıhtılaşma sorunları olabileceğinden, sünnet sonrası K vitamini takviyesi yapılması gerekebilir.

Şekil Bozukluğu

İşin uzmanı olmayan kişiler tarafından yapılan sünnetlerde, şekil bozukluğu, penis derisinin fazla kesilmesi veya yaralanma gibi ciddi sorunlar oluşabilir. Bu tür komplikasyonlar ancak ameliyatla düzeltilebilir. Penis yaralanmaları da önemli enfeksiyon nedenlerindendir. Parsiyel yaralanmalar kolay iyileşebilirken, komplet yaralanmalar daha büyük sorunlara yol açabilir.

Kötü Nedbe Dokusu

Sünnet sonrası yaraların dikilmemesi ve kendi halinde iyileşmeye bırakılması, uygun olmayan koşullarda koter gibi aletlerle sünnet yapılması enfeksiyon riskini artırır. Düzgün bandajlama yapılmaması da yaraların geç iyileşmesine ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olur. Üretra sünnet sırasında yara almışsa cerrahi müdahale gerekebilir. Bandajın sert sarılması ve işeme güçlüğü idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır.

Diğer Sünnet Sonrası Enfeksiyonlar

Lokal anestezi uygulanan çocuklarda, alerjik ilaçlar enfeksiyonlara yol açabilir. Herhangi bir hastalığı bulunan çocuklarda enfeksiyon riski artar; bu nedenle sünnet öncesi gerekli testlerin yapılması gerekmektedir. Sünnet olan çocukların havuza girmesi veya diğer çocuklarla aynı ortamı paylaşmaları da enfeksiyon riskini artırır. Genital bölgenin mümkün olduğunca açık kalması enfeksiyon nedenlerindendir.

Nasıl Korunulabilir?

Çocuklarınızı kirli ve havasız ortamlardan uzak tutmalısınız. Yeni sünnet olmuş bir çocuğun kesinlikle havuza girmemesi gerekmektedir, çünkü mikrop kapma riski çok fazladır. Çocuğunuzun herhangi bir hastalığının olup olmadığını önceden bilmekte fayda vardır. Yeni sünnet olan çocuğun yarasını mümkün olduğunca kapalı tutun. Bandajın çok sert veya çok gevşek olmamasına dikkat edin, aksi halde idrar yolu enfeksiyonu riski artar. Kapalı ve havasız ortamlarda sünnet yaptırmamalısınız. En önemlisi, çocuğunuzu kesinlikle işin ehli olmayan kişilere emanet etmeyiniz ve mutlaka bir hekime başvurunuz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Vücutta Enfeksiyon Belirtileri

Vücutta Enfeksiyon Belirtileri

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Güncel

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Vajina Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Vajina Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi