Yeni doğan enfeksiyonları, yeni doğanlarda vücutta enfeksiyon oranının artması CRP'nin yükselmesidir. Yeni doğan bebekler anne karnında iken sarıldıkları zarlar sıvı kütlesi sayesinde enfeksiyon ve diğer dışardan gelebilecek zararlı koşullara karşı korunurlar. Fakat bu korunan alan, annenin hamilelik esnasında maruz kaldığı enfeksiyonlar neticesinde bozulabilir. Annede ve enfeksiyon kapmış bebeğinde hastalık bulguları belirgin bir halde görülmez. Fakat belirgin olmasa da bu enfeksiyonlar bebeğin yaşamını olumsuz etkileyip ilerleyen dönemlerde sakatlık gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bebekte enfeksiyon belirtileri
Hamilelik sırasında enfeksiyon geçiren bebekleri yalnızca muayene sonuçları ile teşhis etmek mümkün olmayabilir. Hamilelikte annede ateşlenme ve döküntü olması halinde kesinlikle Uzman bir doktor tarafından bebeğinde sıhhati kontrol edilmelidir. Doğum sonrası yapılan muayenelerde bebeğin zayıf olması, deri döküntüsü, sarılık, bebeğin kafasının normal standartların üstünde ya da altında olması, karaciğer ve dalağın belirgin büyüklüğü, beyin aktivitelerindeki bozukluğa bağlı sinir sistemi bozukluğu, havale geçirme, duyma yetisinin kaybolması, görme sistemindeki düzensizlikler saptanabilir. Yeni doğanlarda bağışıklık sistemi yani enfeksiyon ve mikroplara karşı direnç gösterme eğilimi zayıftır. Bebeklerde vücut direnci zayıf olduğu için enfeksiyonlar hemen ilerleyip hayati işlevlerde ve organlarda dönüşü olmayan bozukluğa yol açar. Yediden yetmişe kadar tüm yaş gruplarında en çok enfeksiyondan dolayı ölüm yeni doğanlarda görülür. Yeni doğan bebekte ateşin yüksek olması ya da normal seviyeden düşük olması, huzursuz olma aşırı derecede ağlama, cilt rengindeki değişim, soluk görünme, deride döküntü olması, hırıltılı bir şekilde solumak, karın bölgesinde şişlik ve uykudan uyanma zorluğu gibi durumlar görüldüğünde yeni doğanlarda enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda en yakın kuruluşa başvurulmalıdır.
Hangi mikroplar anne karnında enfeksiyon oluşumuna neden olur?
Doğumdan önceki dönemde oluşan bakteriler, mantarlar, virüsler, parazit gibi mikroplar nedeni ile yeni doğan bebekte enfeksiyon oluşumuna neden olmaktadır. Doğuştan gelen enfeksiyonlara sebep olan etkenlerin baş harflerinden dolayı bu enfeksiyonlara TORCH enfeksiyonları adı verilmektedir.
Toksoplazma
Toksoplazma rahatsızlığı, Toksoplazma gondii diye nitelendirilen bir parazit tarafından enfekte olmuş bireylerde görülür. Bu parazit kediler vasıtası ile kişilere bulaşır. Hamileliğin ilk evrelerinde geçirilen enfeksiyonlarda bebeğin hasta olma ihtimali %17 olmasına rağmen ilerleyen dönemlerde bebeğin rahatsızlanma ihtimali artar.
Korunma
Korunmanın en iyi yolu bu parazitle enfekte olmuş kedilerden ve kedi dışkılarından kaçınılmalıdır. Hamile bayanların çiğ ya da tam pişmemiş et ve sebzelerden uzak kalması gerekir.
Sitomegal Ovirus Enfeksiyonuİ
Hamilelerde genellikle sessiz rahatsızlıklar neden olur.
Kızamıkçık
Hamileliğin ilk zamanlarında anne adayının bu enfeksiyonu, bebeğin büyümesinde ve organ gelişiminde aksaklıklara sebep olur. Bebek dünyaya geldikten sonra bebekte duyma kaybı, zihinsel problemler, görme kaybı gibi durumlar yaşanır.
Herpes Simplekasviru Enfeksiyonu
Bu virüs hamilelik öncesinde de ve sonrasında bebeğe bulaşarak bebeği hasta eder. Beyin de oluşan enfeksiyonda bebeğin hayatını kaybetmesine veya engelli bir hayat sürmesine sebep olabilir. Hamile bayanların genital bölgelerinde bu enfeksiyon saptanırsa bebeğin bu enfeksiyondan etkilenmemesi için sezaryen ile doğumun gerçekleşmesi gerekir.
Sifiliz
Hamilelikte sifilis geçiren hamile bayanların bebeklerinde ölüm, kan değerlerinde düşüklük, trombosit diye nitelenen kan hücrelerinde düşme, kemik yapısında bozulmalar görülür. Tanısı kan testleri ortaya kolayca çıkar. Tedavisi antibiyotikler ile mümkün hale gelir.
Hepatit B
Bu virüs cinsel yolla, kan ürünleri veya anneden bebeğe bulaşır. Bebeklerde hastalık daha zor geçmektedir. Karaciğer yetmezliğine kadar varabilmektedir. Hepatitli olan annelerin bebekleri doğumun ardından hemen aşı ve koruyucu serumla desteklenmelidir.