Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
21 Temmuz 2024

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi


Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu, bağırsakta bulunan bakterilerin idrar yoluna bulaşıp herhangi bir kısmını etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Kız çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülmektedir. Bu durumun ana nedeni, kız çocuklarının sahip oldukları anatomik yapıdır. Genellikle yaşamın ilk birinci ayından itibaren mevsim değişikliği ve soğuk algınlığı gibi bazı viral enfeksiyonlar sonucu hem üst solunum yolu hem de idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Ateşli seyreden bu hastalık esnasında viral üst solunum yolu enfeksiyonu ve idrar lökosit olabilir. Bu rahatsızlık tedaviye olumlu cevap verebilir. Ancak teşhisi için uygulanan tam idrar tahlilinde mikroskobik inceleme ile alınan kültür örneğinde bazı kimyasal reaksiyonlara ve öğelere bakılmaktadır. Bu yüzden bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tanısının doğru bir şekilde konması son derece önemlidir. Yeni doğan bebeklerin emzirilmesi açısından bu hastalığa yakalanma riskini de önemli derecede azalttığı kanıtlanmıştır. Bebeğinizin idrar yaparken acıma, sık idrara çıkma, idrarın kokusunda değişiklik, ateş, titreme, iştahsızlık, kusma, karın ağrısı ve sırt ağrısı gibi bulgulardan herhangi birinin görülmesi halinde, söz konusu olan bu belirtilerin her küçük çocukta mutlaka idrar yolu enfeksiyonu araştırılmalıdır.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

  • Anne sütü doğal antibiyotiktir ve etkisini bebek emzirmeyi bıraktıktan iki sene sonra bile göstermeye devam eder.
  • Bez kullanılan bebeklerde, dışkının genital bölgeyle temasını önlemek için sık sık bez değişikliği yapılmalıdır.
  • Kız bebeklerde alt temizliği yapılırken önden arkaya doğru yapılmalıdır. Tuvalet eğitimi verildiği zamanda bu şekilde öğretilmelidir.
  • Bebeğinize bol sıvı alımı sağlanmalıdır. Böylece bebeğinizin idrarını daha sık yapmasına ve enfeksiyonu atmasına yardımcı olacaktır.
  • Bebeğiniz küvette yıkanmamalıdır. Çünkü genital bölge temizliği için tahrişe neden olacak parfümlü sabunlar kullanılmamalıdır.
  • Bebeğinize çok dar olmayan ve pamuklu iç çamaşırlar seçiminde daha fazla özen gösterilmelidir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar tetkikleri ve kültürleri alındıktan sonra antibiyotik tedavisine başlanır. Bebeğiniz tedavi sırasında bazı yan etkiler gösterebilir. Ancak bunlar genellikle hafif olur ve ilaç kullanımı bittiğinde düzelme sağlar. Tedaviye başlarken, antibiyogram sonucu beklemeden antibiyotik tedavisi tekrar yenilenir. Bazen yüksek ateş, bulantı ve kusma gibi bulgular varsa, bebeğin ağız yoluyla antibiyotik yeterli gelmeyebilir; bu durumda enjeksiyon gerekebilir. Şayet altta yatan reflü gibi hastalıklar rastlanırsa, tedavi sona erdiğinde düşük dozlar halinde koruyucu antibiyotik verilir. İleri derecede bebeğiniz kapsül veya tablet yutamıyorsa ilaçları sıvı formda hazırlanabilir. Bebeğinizin durumu ilk 24-48 saat arasında iyileşme sürecine girecektir. Ancak enfeksiyonun tekrarlanmaması için tedavinin verilen sürede devam edilmesi çok önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kanda Enfeksiyon Belirtileri

Kanda Enfeksiyon Belirtileri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumuşak Doku Enfeksiyonu

Yumuşak Doku Enfeksiyonu

Kemik Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Yeni Doğan Bebekte Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Yeni Doğan Bebekte Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği

Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Güncel

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu İlaçları

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu İlaçları

Güncel

İdrar Yolu Enfeksiyonu Maydonoz Suyu

İdrar Yolu Enfeksiyonu Maydonoz Suyu