Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği
21 Temmuz 2024

Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği


Enfeksiyon kontrol yönetmeliği, yataklı tedavi yapılan hastanelerle ilişkili olarak gelişen hastalıkları önlemek amacıyla oluşturulmuş bir düzenlemeler bütünüdür. Bu yönetmelik, enfeksiyon kaynaklı sorunların belirlenmesi, çözümüne dair esasların oluşturulması ve gerekli görüldüğünde üst mercilere iletilmesini amaçlamaktadır. Yönetmelik, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektördeki yataklı hastaneleri kapsamaktadır. Bu kurum ve kuruluşlardaki en üst yöneticiler, yönetmeliklerin uygulanıp uygulanmadığını denetler; üniversite hastanelerinde dekanlıklar, özel ve kamu hastanelerinde ise başhekimlikler sorumludur.

Enfeksiyon Kontrol Komitesi

Hastanelerde enfeksiyon tespit edildiğinde, bu konuyla ilgilenecek bir komite kurulması kararı alınmalıdır. Hastalığın kontrolü, çözümü ve işleyişi hakkında tüm yönetimi bu komite üstlenir. Bu komitedeki uzman kişileri başhekimler veya dekanlar seçer. Oluşabilecek herhangi bir enfeksiyon riskinde komitede görev alacak üyeler şunlardır:

  • Enfeksiyon kontrol hekimi
  • Enfeksiyon kontrol hemşiresi
  • Enfeksiyon kontrol ekibi
  • Enfeksiyon eczanesi

Enfeksiyon kontrol hekimi, enfeksiyon komitesi kararı doğrultusunda hastanede kurulacak düzeni tanımlar. Enfeksiyon kontrol hemşiresi ise komitenin verdiği kararları yerine getirilmesinde görev alır. Enfeksiyon kontrol ekibi, hemşireler ve doktorlardan oluşan grubu içerir ve yataklı hastanelerde kurulan eczanenin ihtiyaçlarını karşılamayı amaç edinir.

Komite Üyeleri

Enfeksiyon ekibini oluşturan üyeler şu şekilde belirlenir:

  • Yönetici bir başhekim yardımcısı veya dekan yardımcısı
  • Enfeksiyon hangi konuda belirmişse o konunun uzmanı olan bir hekim (genellikle dahiliye uzmanı)
  • Laboratuvar temsilcisi
  • Başhemşire veya hemşireler müdürü
  • Enfeksiyon kontrol hekimi
  • Enfeksiyon kontrol hemşiresi
  • Eczane sorumlusu
  • Hastane müdürü

Bu komite üyeleri, hastanelerde oluşabilecek enfeksiyon riskleri hakkında bilgi sahibi olan uzmanlar arasından seçilir. Başhekim gerek görürse diğer kliniklerin şeflerine de danışarak bilgi alabilir. Tüm yataklı hastanelerde enfeksiyon komitesi oluşturulması zorunludur. 200 yataktan az olan hastanelerde komite oluşturulamıyorsa, 24 saat boyunca görev alabilecek enfeksiyon kontrol hemşireleri bulunmak zorundadır. Enfeksiyon kontrol komiteleri teknik araç gereç bakımından ve tıbbi malzemeler konusunda donanımlı olmak zorundadır.

Komitenin İşleyişi

Enfeksiyon kontrol komitesi en üst karar veren mercidir ve düzenli olarak yılda üç defa toplanmalıdır. Komite üyeleri üç yıllık süreler için görev yaparlar ve her üç yılda bir tekrar komite üyeleri seçilir. Olağanüstü hal durumunda komite, üyelerin isteği üzerine veya başhekimin talebi ile toplanabilir. Kararlar, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması durumunda, başkanın taraf olduğu karar kabul edilir.

Bilimsel Temeller ve Uluslararası Standartlar

Bu komite tamamen bilimsel gerçekler ışığında hareket etmek zorundadır. Uluslararası olarak kullanılan enfeksiyon kontrol yönetmeliklerini uygulamakla yükümlüdürler. Hastane personeli de enfeksiyon konusunda bilgilendirilmelidir. Herhangi bir enfeksiyon belirtisi gözlemlenen bölüm veya hastanenin herhangi bir bölümüne hasta alımının durdurulması şarttır. Her üç ayda bir hastanede enfeksiyon riskinin olup olmadığına dair raporlar hazırlanmalı ve başhekimliğe sunulmalıdır.

Enfeksiyon kontrol yönetmeliği, hastanelerde enfeksiyon risklerini minimize etmek ve bu konuda etkin çözümler geliştirmek amacıyla oluşturulmuş kapsamlı bir düzenlemedir. Bu yönetmelik, hastane personelinin ve hastaların güvenliğini sağlamak adına büyük bir öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enfeksiyondan Korunma Nedir ve Nasıl Yapılır?

Enfeksiyondan Korunma Nedir ve Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi

Boğaz Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

Boğaz Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Güncel

Göz Enfeksiyonu Belirtileri

Göz Enfeksiyonu Belirtileri

Güncel

Yaranın Enfeksiyon Kapması

Yaranın Enfeksiyon Kapması