Gribal Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Gribal Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Gribal Enfeksiyon

Gribal enfeksiyon, virüsler aracılığıyla bulaşan, solunum yoluyla insan vücuduna giren ve genellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında havaların değişimiyle ortaya çıkan salgın bir enfeksiyon hastalığıdır. Çeşitli virüsler, bakteriler ve mikroorganizmalar bu hastalığa sebep olabilirler. Virüsler çok küçük mikroplardır; ne elle tutulabilir ne de gözle görülebilirler, ancak bazıları öldürücüdür. Bu mikroorganizmaları ve virüsleri öldürmek için antibiyotikler etkisizdir. Tıp dünyası hâlâ bu virüsleri öldüren bir antibiyotik keşfedememiştir. Ancak, bakteriler virüslerden daha büyüktür ve antibiyotiklerle öldürülebilirler.

Gribal Enfeksiyonun Yaygınlığı

Gribal enfeksiyon, toplumun %1'ini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle soğuk havalarda, nem oranının düştüğü kış mevsiminde ve bahar aylarında sıkça karşılaşılan bir hastalıktır. Kişinin çocukluk, gençlik ve yaşlılık gibi yaşamının her döneminde karşılaştığı bu enfeksiyon, çoğu zaman hafif seyretse de, bazen ağır ve hatta öldürücü olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Gribal enfeksiyonlar genellikle salgınlar halinde ortaya çıkar ve bireyleri ciddi şekilde etkiler. Örneğin, domuz gribi, kuş gribi, Japon gribi ve Çin gribi gibi salgınlar tüm dünyayı etkileyen örneklerdir.

Gribal Enfeksiyonun Belirtileri ve Risk Grupları

Gribal enfeksiyon, ilk başlarda hafif şikayetlerle ortaya çıkar. Ancak bebeklerde, yaşlı insanlarda ve kalp hastalığı, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, bronşit ve astım gibi kronik hastalıklara sahip olan kişilerde enfeksiyon daha ağır seyreder ve öldürücü olabilir. Gribal enfeksiyonun öldürücü olmasının asıl sebebi, enfeksiyon sırasında vücudun direncinin azalması ve zayıflaması, bu duruma başka bir enfeksiyonun eklenmesi ve bu enfeksiyonların birbirini tetiklemesidir. Bu durum, kişinin gücünü ve direncini azaltır ve vücut kendini toparlayamaz; sonuç olarak ölüm meydana gelebilir.

Gribal Enfeksiyon Tedavisi

Gribal enfeksiyon tedavisinin esasları şunlardır:
  • Dinlenmek
  • Bol miktarda sıvı ve su tüketmek
  • Dengeli beslenmek
  • Sigarasız ortamlarda bulunmak

Ayrıca, ateş ve ağrı olduğunda ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanmak da tedavinin sonucunu olumlu kılmaktadır.

Gribal Enfeksiyonun Yayılma Yolları

Gribal enfeksiyon, insanların soğuk nedeniyle kapalı ortamları daha çok kullanmaları sonucu daha çabuk yayılmaktadır. Bu ortamlarda insanlar daha yakın temas içinde bulundukları için, hapşırma ve öksürme sırasında etrafa dağılan damlacıklar yoluyla iki metre mesafeye kadar insandan insana bulaşmaktadır. Hastalık, yüksek ateşle kendini gösterir ve daha sonra belirtiler artar. Bu belirtiler şunlardır:
  • Yüksek ateş
  • Burun akıntısı
  • Halsizlik
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Şiddetli öksürük
  • Yaygın eklem ve kas ağrısı

Halk arasında "paçavra hastalığı" olarak da bilinen bu hastalık, kişinin iyileşme süresi 10 ila 15 gün arasında değişmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Göz Enfeksiyonu Tedavisi

Göz Enfeksiyonu Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri

Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Güncel

Gribal Enfeksiyon Tedavisi

Gribal Enfeksiyon Tedavisi

Güncel

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon